Białko serwatkowe - kompendium wiedzy

0

Chyba każdy z nas marzy o pięknym, wysportowanym ciele, na którym każdy mięsień jest widocznie podkreślony. Obecnie w przestrzeni publicznej promowany jest zdrowy tryb życia, którego niekwestionowanym następstwem jest piękna sylwetka. Niestety nie jest to takie proste i wymaga dużej motywacji i determinacji do osiągnięcia celu. Same treningi na siłowni mogą okazać się niewystarczające, ponieważ mięśnie potrzebują budulca, którego podstawowym elementem jest białko. Dlatego bardzo przydatna, w przypadku budowy masy mięśniowej, okazuje się suplementacja, a naturalnym i w pełni bezpiecznym suplementem diety jest np. białko serwatkowe.

Czym jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe jest naturalnym suplementem wspomagającym budowę masy mięśniowej. Powstaje ono z serwatki, czyli płynu pozostającego po całkowitym ścięciu krowiego mleka, będącego w zasadzie ubocznym produktem wytwarzania sera.

Ten typ białka powstaje w wyniku dwuetapowego procesu. Pierwszy z nich, czyli oddzielenie tłuszczów i węglowodanów nosi miano ultrafiltracji. W następnym procesie, czyli mikrofiltracji, otrzymany produkt jest oddzielany od wody. Powstała w powyższych procesach substancja to czyste białko bez smaku i zapachu w sypkiej postaci. Czyste białko serwatkowe jest uzupełniane za pomocą substancji smakowych oraz słodzących, w tej kompozycji tworząc suplement diety o przyjemnym np. owocowym, kakaowym czy czekoladowym smaku.

Co daje białko serwatkowe? – czyli korzyści ze stosowania suplementu

Dzięki temu, że jest ono środkiem naturalnym i w pełni bezpiecznym dla osób zdrowych, białko serwatkowe jest jednym z najczęściej stosowanych przez osoby regularnie ćwiczące suplementów diety.

Podstawową korzyścią z jego stosowania podczas pracy nad własną sylwetką jest wspomniany wcześniej wzrost masy mięśniowej. Dzieje się tak, ponieważ dostarcza ono do naszego organizmu trzy niezbędne do rozrostu mięśni aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i trzeba dostarczyć je wraz z pożywieniem. Wspomniane aminokwasy to leucyna (aminokwas z grupy BCAA, najważniejszy w procesie budowy mięśni, regulujący procesy anaboliczne i zapobiegający rozpadowi włókien tkanki mięśniowej), walina oraz izoleucyna.

Dzięki wspomnianej leucynie możemy zauważyć kolejną, bardzo ważną właściwość białka serwatkowego. Zapobiega ona mianowicie powstawaniu procesów katabolicznych w mięśniach, czyli rozpadowi tkanki mięśniowej. Dzieje się tak wtedy, gdy organizm w trakcie bardzo intensywnego wysiłku, lub nawet po jego zakończeniu zaczyna szukać energii i czerpać ją z mięśni. Efektem tego jest ich rozpad, dlatego bez odpowiedniej suplementacji zbudowanie dobrej sylwetki może okazać się bardzo trudne lub wręcz niemożliwe.

Bardzo intensywne treningi, jeżeli nie zostaną dostarczone odpowiednie substancje, mogą nie tylko nie przynieść oczekiwanych rezultatów, ale jeszcze sprawę pogorszyć. Stosowanie białka serwatkowego po treningu zapobiega katabolizmowi mięśni i natychmiastowo zaczyna proces ich budowy i regeneracji tych tkanek, które podczas treningu były narażone na procesy kataboliczne. Oczywiście można dostarczyć białka w pożywieniu tuż po intensywnym treningu, ale suplementy białkowe mają tę przewagę, że są wysoko strawne. Z tego powodu w mniejszym stopniu obciążają układ trawienny, a tym samym okazują się bardziej efektywne.

Białko serwatkowe może okazać się też pomocne dla osób, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy, które w postaci tłuszczu skutecznie chronią nawet wyrzeźbione mięśnie przed ich ekspozycją, powodując, że efekty treningu, nawet gdy są naprawdę dobre, stają się po prostu mało widoczne.


białko serwatkowe od Olimp OLIMP PURE WHEY ISOLATE 95 600G
Pure Whey Isolate 95 firmy OLIMP to najpopularniejsza odżywka białkowa zawodników Olimp Team.

Białko serwatkowe a odchudzanie

Prawie każdy plan dietetyczny nastawiony na redukcje masy ciała skupia się właśnie na zwiększeniu spożywania białek w codziennej diecie. Zbawienny wpływ zwiększonej podaży białka w diecie osoby odchudzającej się wynika z kilku przyczyn. Organizm potrzebuje dużo więcej kalorii przy spalaniu białek niż przy spalaniu węglowodanów czy tłuszczy co powoduje, że już na etapie jedzenia produktów białkowych można osiągnąć efekt redukcyjny dzięki zwiększonemu wydatkowi energetycznemu przy procesach trawiennych. Ponadto produkty białkowe powodują uczucie sytości chroniące osoby odchudzające się przed sięganiem po dodatkowe, ponadprogramowe posiłki. Dlatego właśnie osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy i są aktualnie na diecie mogą wspomagać proces utraty wagi właśnie białkiem serwatkowym. Stosowanie go przed posiłkiem zapewni szybsze uzyskanie uczucia sytości co tym samym spowoduje, że przyjmą one mniejszą ilość pożywienia.

Białka serwatki to nie tylko regeneracja, ale i odporność

Mimo że białko kojarzy się raczej z treningami i sportowcami, to posiada także właściwości, wzmacniające odporność. Zarówno białko kazeinowe, jak i białka pochodzenia zwierzęcego nazywane są pełnowartościowymi. Białko serwatki wyróżnia się nieco na tle reszty dostępnych preparatów, dzięki składowi frakcji białkowych. Wiele z nich wykazuje działanie immunomodulujące, wzmacniające układ odpornościowy organizmu człowieka. Wszystko to jest zasługą zawartości alfa-laktoalbumin, laktoferyny, beta-laktoglobulin oraz glikomakropeptydów.

Białka serwatkowe i ich frakcje

Niżej wspomniane frakcje białka serwatki, odpowiadają za różne funkcje, usprawniające działanie organizmu.

  1. Beta-globulina - ma zdolność do przenoszenia jonów sodu, wapnia oraz rtęci. Wykazuje także aktywność antyoksydacyjną oraz ma działanie przeciwnowotworowe, antywirusowe i antybakteryjne. Bierze udział w procesie budowy tzw. odporności “biernej”.
  2. Laktoferyna bierze udział w procesie rozwoju komórek układu odpornościowego. Jej obecność działa antyoksydacyjnie i przeciwgrzybicznie. Frakcja ma także silny związek z budową odporności narządowej.
  3. Alfa-laktoalbuminao właściwościach przeciwnowotworowych. Frakcja ma możliwości, które powodują przenoszenie jonów wapnia, a także sodu, potasu, cynku i magnezu.
  4. Albumina serum jest frakcją wykazującą aktywność przeciwnowotworową oraz wspierającą metabolizm, a także potrafi wiązać na swojej powierzchni i transportować kwasy tłuszczowe.
  5. Immunoglobuliny to frakcje, które wzmacniają odporność organizmu. Kolejną frakcją występującą w białku serwatkowym jest laktoperoksydaza i lizozym, działające antybakteryjnie, a także wspierają odporność niespecyficzną komórek ciała. Ostatnią, ale nie mniej ważną frakcją białkową jest glikomakropeptyd, który wspiera rozwój naturalnej mikroflory jelit. Ogranicza również poczucie głodu oraz powstawanie wirusów i bakterii.

Białko serwatkowe dawkowanie – czyli, jak i kiedy stosować produkt, aby osiągnąć najlepsze rezultaty?

Ilość białka serwatkowego, jaką należy zastosować zależy od masy ciała i celu jaki chcemy osiągnąć stosując produkt. Suplement w takiej formie można przyjmować regularnie, np. 3 razy dziennie, a następnie na podstawie uzyskiwanych efektów zwiększać lub zmniejszać dawkę. Należy przy tym pamiętać, że zbyt duża dawka może obciążyć nadmiernie wątrobę i nerki. Dla osiągnięcia najlepszych efektów wynikających z jego stosowania, białko serwatkowe należy przyjmować naokoło godziny przed treningiem. Następnie kolejną dawkę produktu powinno spożyć się tuż po skończonym treningu, aby zabezpieczyć mięśnie przed procesami katabolicznymi. Odpowiednią porcję białka serwatkowego można rozpuścić w wodzie lub w mleku. Gdzie kupić białko serwatkowe? Białko serwatkowe można kupić zarówno w stacjonarnych sklepach dla sportowców, jak i przez Internet. W dzisiejszych czasach, kiedy jesteśmy naprawdę zabiegani i z trudem udaje nam się znaleźć odrobinę czasu na trening na siłowni, basenie czy po prostu chwilę, aby pobiegać warto skorzystać z opcji Internetowej. Produkt otrzymamy we wskazanym przez nas miejscu, dzięki czemu nie stracimy czasu na chodzenie po mieście i szukanie suplementu. Ciekawą i przystępną cenowo ofertę suplementów białkowych można znaleźć pod adresem https://activus-sport.pl/pl/c/Izolaty-i-hydrolizaty/93. Szeroki wybór produktów, których cena zależy zarówno od producenta, gramatury i rodzaju odżywki pozwoli wyszukać odpowiedni produkt dla każdego bez konieczności wertowania kilku stron z ofertami.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Nowości
TREC CLEN BUREXIN XXL 90 kapsułek
TREC CLEN BUREXIN XXL 90 kapsułek

47,90 zł

szt.
ALLDEYNN ROSEBIOTIC 30 pastylek
ALLDEYNN ROSEBIOTIC 30 pastylek

89,00 zł

ALLDEYNN COLLAROSE ELIXIR 500ML
ALLDEYNN COLLAROSE ELIXIR 500ML

89,99 zł

szt.
ALLDEYNN COLLAGEN DRINK 330ml
ALLDEYNN COLLAGEN DRINK 330ml

5,50 zł

NOBLE PHARMA MAGNESIUM PLUS 25ml
NOBLE PHARMA MAGNESIUM PLUS 25ml

4,99 zł

szt.
MLO L-GLUTAMINE 250G
MLO L-GLUTAMINE 250G

44,90 zł

szt.
MLO AMINO 2121 225 tabletek
MLO AMINO 2121 225 tabletek

109,90 zł

szt.
MLO AMINO 500 tabletek
MLO AMINO 500 tabletek

129,00 zł

szt.
MLO 100% PLATINUM ISOLATE 2KG
MLO 100% PLATINUM ISOLATE 2KG

349,00 zł

MLO STRONG 10 | 454g
MLO STRONG 10 | 454g

139,00 zł

MLO WHEY PLATINUM PROTEIN 2KG
MLO WHEY PLATINUM PROTEIN 2KG

249,00 zł

Promocje
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 400 Kapsułek
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 400 Kapsułek

146,00 zł

Cena regularna: 149,00 zł

Najniższa cena: 149,00 zł
szt.
UNIVERSAL ANIMAL CUTS 42 PORCJE - spalanie tkanki tłuszczowej
UNIVERSAL ANIMAL CUTS 42 PORCJE - spalanie tkanki tłuszczowej

250,00 zł

Cena regularna: 250,00 zł

Najniższa cena: 280,00 zł
szt.
OLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT 60 Kapsułek
OLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT 60 Kapsułek

38,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 34,00 zł
szt.
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 120 Kapsułek
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 120 Kapsułek

48,00 zł

Cena regularna: 48,00 zł

Najniższa cena: 54,00 zł
szt.
PVL MUTANT MASS 6,8 KG
PVL MUTANT MASS 6,8 KG

318,02 zł

Cena regularna: 318,02 zł

Najniższa cena: 370,00 zł
OLIMP GOLD OMEGA 3 SPORT 120 Kapsułek
OLIMP GOLD OMEGA 3 SPORT 120 Kapsułek

59,99 zł

Cena regularna: 64,00 zł

Najniższa cena: 59,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl