• INFOLINIA: 61 8218321
  • E-MAIL: sklep@activus-sport.pl
Glutamina: korzyści, zastosowanie i skutki uboczne 0

Glutamina jest aminokwasem egzogennym niezbędnym do budowy białek w ustroju. Dodatkowo wspiera układ immunologiczny, może regenerować jelita, stymuluje enzymy odpowiedzialne za proces glukoneogenezy czy przyśpiesza proces gojenia się ran. Możliwe, że nie wiesz o niej wszystkiego, stąd postaram się przybliżyć Ci, jak działa, kiedy warto ją stosować i czy są jakieś przeciwskazania.

glutamina sklep

Co to jest glutamina?

Glutamina jest aminokwasem. Aminokwasy to cząsteczki, które pełnią wiele funkcji w organizmie.

Ich głównym celem jest służyć jako budulec białek. Białka mają kluczowe znaczenie dla narządów. Służą także innym funkcjom, takim jak transport substancji we krwi oraz zwalczanie szkodliwych wirusów i bakterii. Podobnie jak wiele innych aminokwasów, występuje w dwóch różnych postaciach: L-glutaminy i D-glutaminy. Są prawie identyczne, ale mają nieco inny układ molekularny.

Formą występującą w żywności i suplementach jest L-glutamina. Niektóre suplementy wymieniają go jako L-glutaminę, ale inne po prostu używają szerszego terminu glutamina. Podczas gdy L-glutamina jest wykorzystywana do wytwarzania białek i wykonywania innych funkcji, D-glutamina wydaje się stosunkowo nieistotna w organizmach żywych. L-glutamina może być wytwarzana naturalnie w organizmie. W rzeczywistości jest to najbardziej obfity aminokwas we krwi i innych płynach ustrojowych. Są jednak chwile, kiedy potrzeby glutaminy w twoim ciele są większe niż jego zdolność do jego produkcji. Dlatego jest uważany za warunkowo niezbędny aminokwas, co oznacza, że należy go uzyskać z diety w określonych warunkach, takich jak uraz lub choroba. Glutamina jest również ważną cząsteczką dla układu odpornościowego i zdrowia jelit.

Glutamina w pożywieniu

Glutamina naturalnie występuje w różnych produktach spożywczych. Szacuje się, że typowa dieta zawiera od 3 do 6 gramów dziennie, ale może się to różnić w zależności od konkretnej diety.

Największe ilości znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego ze względu na ich wysoką zawartość białka. Jednak niektóre pokarmy roślinne mają większy procent tego białka.

W jednym badaniu wykorzystano zaawansowane techniki laboratoryjne, aby ustalić, ile L-glutaminy znajduje się w różnych produktach spożywczych.

Poniżej przedstawiono udziały procentowe białka złożonego z L-glutaminy w każdym pokarmie:

  • Jajka: 4,4% (0,6 gramów glutaminy na 100 g jaj)
  • Wołowina: 4,8% (1,2 gramów glutaminy na 100 g wołowiny)
  • Odtłuszczone mleko: 8,1% (0,3 g na 100 g mleka)
  • Tofu: 9,1% (0,6 g na 100 g tofu)
  • Ryż biały: 11,1% (0,3 g na 100 g ryżu)
  • Kukurydza: 16,2% (0,4 g na 100 g kukurydzy)

Chociaż niektóre źródła roślin, takie jak biały ryż i kukurydza, mają duży procent białka składającego się z glutaminy, mają one ogólnie dość niską zawartość białka. Tak więc mięso i inne produkty zwierzęce są najprostszymi sposobami na uzyskanie ich dużych ilości.

Niestety dokładna zawartość glutaminy w wielu określonych produktach spożywczych nie była badana. Ponieważ glutamina dla sportowców jest niezbędną częścią białek, praktycznie każde źródło białka będzie zawierało glutaminę. Skupienie się na wystarczającej ilości białka w ogólnej diecie jest łatwym sposobem na potencjalne zwiększenie ilości spożywanej glutaminy.

Co daje glutamina? Wpływ na układ odpornościowy

Jedną z najważniejszych funkcji glutaminy jest jej rola w układzie odpornościowym. Jest to kluczowe źródło paliwa dla komórek odpornościowych, w tym białych krwinek i niektórych komórek jelitowych. Jednak jego poziom we krwi może się zmniejszyć z powodu poważnych urazów, oparzeń lub operacji. Jeśli zapotrzebowanie organizmu na glutaminę jest większe niż jej zdolność do jej produkcji, twoje ciało może zniszczyć zapasy białka, takie jak mięśnie, aby uwolnić więcej tego aminokwasu. Dodatkowo, działanie układu odpornościowego może zostać upośledzone, gdy dostępne są niewystarczające ilości glutaminy. Z tych powodów diety o wysokiej zawartości białka, diety o wysokiej zawartości glutaminy lub suplementy glutaminy są często przepisywane po poważnych urazach, takich jak oparzenia.

Badania wykazały również, że suplementy glutaminy mogą poprawiać zdrowie, zmniejszać liczbę infekcji i prowadzić do krótszych pobytów w szpitalu po zabiegu.

Co więcej, wykazano, że poprawiają przeżycie i obniżają koszty leczenia pacjentów w stanie krytycznym.

Inne badania wykazały, że suplementy glutaminy mogą również poprawiać funkcje immunologiczne u zwierząt zakażonych bakteriami lub wirusami. Jednak nie ma silnego poparcia dla korzyści u zdrowych osób dorosłych, a potrzeby tych osób można zaspokoić poprzez dietę i naturalną produkcję organizmu.

Glutamina - działanie na zdrowie jelit

Korzyści dla układu odpornościowego glutaminy są związane z jej rolą w zdrowiu jelit. W ludzkim ciele jelita są uważane za największą składową układu odpornościowego. Wynika to z tego, iż duża część komórek w jelitach odpowiada za produkcję immunoglobulin. Glutamina jest ważnym źródłem energii dla komórek jelitowych i odpornościowych. Pomaga także utrzymać barierę między wnętrznościami jelit a resztą ciała, chroniąc w ten sposób przed nieszczelnym jelitem. Zapobiega to przedostawaniu się szkodliwych bakterii lub toksyn z jelit do reszty ciała. Ponadto jest to ważne dla prawidłowego wzrostu i utrzymania komórek w jelicie. Ze względu na ważną rolę jelit w układzie odpornościowym, glutamina może korzystnie wpływać na ogólne zdrowie immunologiczne, wspierając komórki jelitowe.

Wpływ na przyrost mięśni i wydajność ćwiczeń

Ze względu na jego rolę jako budulca białka niektórzy badacze sprawdzili, czy stosowanie glutaminy jako suplementu wpływa na przyrost mięśni lub wydajność ćwiczeń. W jednym badaniu 31 osób stosowało glutaminę lub placebo podczas sześciotygodniowego treningu siłowego. Pod koniec badania obie grupy wykazały poprawę masy mięśniowej i siły. Jednak niektóre badania donoszą, że suplementy glutaminy mogą zmniejszać bolesność mięśni i poprawiać regenerację po intensywnych ćwiczeniach (w praktyce się to sprawdza). W rzeczywistości, jedno badanie wykazało, że glutamina lub glutamina plus węglowodany mogą pomóc zmniejszyć wskaźnik zmęczenia podczas dwóch godzin biegu. Stosowano ją również w celu wzmocnienia funkcji odpornościowej wśród sportowców, ale wyniki są niejednoznaczne. Warto wziąć pod uwagę fakt, że stosowanie glutaminy sprzyja regeneracjom jelit oraz poprawia ich kondycję. Co to ma wspólnego z rozwojem muskulatury? A no to, że sprawne jelita wchłaniają doskonale pokarm, który przyjmujesz (białka, tłuszcze, węglowodany, mikroelementy). Dzięki temu, iż wchłaniasz pokarm poprawnie, masz szansę w dużo szybszy sposób wpływać na regeneracje powysiłkową. Aminokwasy są w dużo lepszy sposób transportowane do mięśni, co może przełożyć się na szybszy przyrost masy mięśniowej.

Jaka jest najlepsza glutamina? Nasze sugestie

glutamina Olimp Zobacz: OLIMP L-GLUTAMINE 1400 MEGA CAPS 120 CAPS
OLIMP GLUTAMINE MEGA CAPS to suplement diety zawierający gigantyczną dawkę 1400 mg farmaceutycznej jakości wysokomikronizowanej L-glutaminy w tylko 1 kapsułce

glutamina Biotech Zobacz: BIOTECH 100% L-GLUTAMINE 240G
BioTechUSA 100% L-Glutamine to suplement diety zawierający czystą glutaminę, bez żadnych zbędnych dodatków.

Glutamina: dawkowanie, kiedy brać, bezpieczeństwo i skutki uboczne

Ponieważ glutamina jest aminokwasem, który jest naturalnie wytwarzany w organizmie i występuje w wielu produktach spożywczych, nie ma obaw, że jest szkodliwy w normalnych ilościach. Szacuje się, że typowa dieta może zawierać od 3 do 6 gramów dziennie, chociaż ilość ta może się różnić w zależności od rodzajów i ilości spożywanej żywności. W badaniach suplementów glutaminy stosowano szeroki zakres dawek, od około 5 gramów dziennie do wysokich dawek około 45 gramów dziennie przez sześć tygodni. Nie zaobserwowano żadnych negatywnych skutków ubocznych przy tak wysokich dawkach.

Ogólnie uważa się, że krótkotrwałe stosowanie suplementów jest prawdopodobnie bezpieczne. Dodanie glutaminy do regularnej diety może powodować różnorodne zmiany w sposobie, w jaki organizm wchłania i przetwarza aminokwasy. Jednak długoterminowe skutki tych zmian są nieznane. Dlatego potrzebne są dodatkowe dane na temat długoterminowej suplementacji, szczególnie w przypadku stosowania dużych dawek. Możliwe, że suplementacja glutaminą może nie mieć takich samych efektów, jeśli stosujesz dietę wysokobiałkową opartą na produktach zwierzęcych, w porównaniu z dietą roślinną o niskiej zawartości białka. Jeśli stosujesz dietę roślinną z niską zawartością glutaminy, możesz rozważyć suplementację glutaminą.

Jeśli zdecydujesz się na suplementację glutaminą, prawdopodobnie najlepiej zacząć od dawki około 5 gramów dziennie. Dotyczy to przede wszystkim osób nietrenujących. W praktyce osoby aktywne i nadmiernie eksploatujące się mają zupełnie inne zapotrzebowanie na aminokwasy – w tym glutaminę. Zapotrzebowanie na aminokwasy u osób trenujących jest niejednokrotnie wyższe w stosunku do osób, które nie uprawiają sportu. Ciekawostką jest fakt, iż, około 15-20 g glutaminy przed snem owocuje dużo mniejszym zmęczeniem powysiłkowym oraz lepszą jakością snu w dzień po danej jednostce treningowej. Prawdopodobnie ma to związek z wyższym wyrzutem neuroprzekaźnika GABA, który odpowiada między innymi za relaksację i wyciszenie ustroju. Osoby stosujące doping to kolejna grupa, która korzysta z bardzo dużych dawek glutaminy, a sama elita trenerów światowych jak np. Jorge Farach uważa, że jest to nieodzowny element podstawowej suplementacji każdego kulturysty. Dawki glutaminy elitarnych zawodników kulturystycznych sięgają czasami nawet 60 g dziennie. Jest to bardzo ciekawe, niemniej jednak literatura fachowa nie opisuje tak ekstremalnych przypadków. Stąd teoria teorią, a praktyka praktyką.

Interakcje z lekami

  • Laktuloza
  • Ocena interakcji: Umiarkowana

Zachowaj ostrożność przy tym połączeniu. Porozmawiaj ze swoim lekarzem. Laktuloza pomaga zmniejszyć stężenie amoniaku w organizmie. Glutamina zamienia się w amoniak w organizmie. Przyjmowanie glutaminy razem z laktulozą może zmniejszać skuteczność laktulozy.

  • Leki na raka (chemioterapia)
  • Ocena interakcji: Umiarkowana

Zachowaj ostrożność przy tym połączeniu. Porozmawiaj ze swoim lekarzem. Istnieją obawy, że glutamina może zmniejszać skuteczność niektórych leków przeciwnowotworowych (chemioterapia).

  • Leki stosowane w zapobieganiu napadom drgawkowym (leki przeciwdrgawkowe)
  • Ocena interakcji: Umiarkowana

Zachowaj ostrożność przy tym połączeniu. Porozmawiaj ze swoim lekarzem. Leki stosowane w celu zapobiegania napadom wpływają na chemię w mózgu. Glutamina może również wpływać na chemię w mózgu. Wpływając na neuroprzekaźniki, glutamina może zmniejszać skuteczność leków stosowanych w celu zapobiegania napadom.

Niektóre leki stosowane w celu zapobiegania napadom obejmują: fenobarbital , prymidon ( mysolina ), kwas walproinowy ( Depakene ), gabapentyna ( Neurontin ), karbamazepina ( Tegretol ), fenytoina ( Dilantin ) i inne.

Źródło informacji: https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Promocje
SZEJKER ACTIVUS WAVE SMART 300ML+150ML
SZEJKER ACTIVUS WAVE SMART 300ML+150ML
19,99 zł 13,99 zł
szt.
TREC WHEY 100 1,5KG
TREC WHEY 100 1,5KG
127,00 zł 99,00 zł
BIOTECH ISO WHEY ZERO 908G
BIOTECH ISO WHEY ZERO 908G
109,00 zł 99,00 zł
OLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT 60 CAPS promo
OLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT 60 CAPS promo
33,00 zł 28,99 zł
szt.
UNIVERSAL CREATINE POWDER 500G
UNIVERSAL CREATINE POWDER 500G
69,00 zł 59,00 zł
FORMOTIVA BETA-ALANINE 300 KAPS
FORMOTIVA BETA-ALANINE 300 KAPS
85,00 zł 68,00 zł
szt.
ACTIVLAB DAA 1000 100 TABS
ACTIVLAB DAA 1000 100 TABS
50,00 zł 39,00 zł
szt.
SPORT DEFINITION THAT'S THE WHEY 700G
SPORT DEFINITION THAT'S THE WHEY 700G
63,00 zł 59,00 zł
Thermo Pump 300g
Thermo Pump 300g
139,00 zł 109,00 zł
BIOTECH BCAA ZERO 360G
BIOTECH BCAA ZERO 360G
69,00 zł 48,30 zł
TREC WHEY100 900G
TREC WHEY100 900G
73,00 zł 58,00 zł
UNIVERSAL ANIMAL PAK 44 PAK
UNIVERSAL ANIMAL PAK 44 PAK
149,00 zł 139,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl