Suplementy, a odporność

0

SUPLEMENTY, A ODPORNOŚĆ.
KTÓRE Z NICH WYBRAĆ ABY NIE CHOROWAĆ?




Próbując dostarczać wszystkich niezbędnych składników witaminowo-mineralnych w diecie spodziewamy się, że odporność organizmu na czynniki środowiskowe, wirusy czy bakterie będzie na odpowiednim poziomie, a my uchronimy się od wątpliwej przyjemności stosowania kropli do nosa, syropów i czerwonego od chusteczek nosa.

Czasami jednak sama dieta, to za mało aby ustrzec się przed chorobą. Warto zastanowić się, co można zrobić dodatkowo, aby wesprzeć układ odpornościowy. Wbrew temu co często mówi się o suplementach, zwłaszcza w kwestii podnoszenie odporności, uważam, że istnieją ciekawe rozwiązania, które na pewno znajdą tutaj zastosowanie. W tym artykule zamierzam przybliżyć niektóre z nich i pokazać Wam moje, wypracowane przez wiele lat, spojrzenie na kwestię suplementów i ich zdolności do wsparcia układu odpornościowego.

 

Czy probiotyki faktycznie wpływają na poprawę stanu zdrowia?

W dzisiejszych czasach dobrze wiadomo, że istnieje ścisły związek między dietą a zdrowiem. Pojęcie stosowania mikroorganizmów probiotycznych, w celu zapobiegania i leczenia różnych chorób u ludzi, było stosowane od ponad 100 lat. Ostatnio można zauważyć swego rodzaju "bum" objawiający się wychodzeniem na światło dzienne kolejnych badań probiotyków, który doprowadził do znacznego postępu w zrozumieniu tych mikroorganizmów.

Zrozumienie probiotyków ma znaczenie, ponieważ mają one zarówno zastosowanie w rozwoju produktów przemysłowych, jak i korzystny wpływ na zdrowie ludzi. Pod tym względem, mikroorganizmy probiotyczne zostały szeroko rozpowszechnione wśród producentów jogurtów i innych fermentowanych produktów mlecznych, które są jedną z najliczniejszych grup produktów w żywności funkcjonalnej, stanowiącymi około 65% światowego rynku funkcjonalnej żywności.

Działanie mikroorganizmów probiotycznych, zdecydowanie nie ogranicza się do pojedynczej właściwości i wydaje się być specyficzne dla każdego szczepu. Poprzez modyfikację mikroflory jelitowej, probiotyki wpływają bezpośrednio lub pośrednio na stan zdrowia, poprzez dostarczanie produktów końcowych fermentacji beztlenowej, takich jak witaminy, krótkołańcuchowe kwasy i bakteriocyny, dające ochronę przed mikroorganizmami jelitowymi.

Podobnie probiotyk wpływa na miejscową i ogólnoustrojową odpowiedź immunologiczną, poprawia objawy nietolerancji laktozy a także stymuluje eliminację toksyn i ma inne korzystne działania, które nie są pośredniczone przez mikroflorę jelitową. Poniżej przestawiam charakterystykę szczepów i ich wpływu na Twój organizm.

Lactobacillus casei Shirota
Zmniejsza objawy dolegliwości w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Jest najskuteczniejszy w całokształcie zdrowia ludzkiego, zwłaszcza w odniesieniu do postępowania w przypadku złego wchłaniania laktozy, rotawirusowej biegunki, biegunki związanej z antybiotykami i biegunek Clostridium difficile

Lactobacillus rhamnosus GG
Zmniejsza czas trwania biegunki wywołanej erytromycyną. Usuwa stany zapalne poprzez modulację mikroflory żołądkowo-jelitowej.

Lactobacillus casei
Zmniejsza nasilenie i czas trwania biegunki.
Pobudza układ odpornościowy jelita, łagodzi objawy choroby Leśniowskiego-Crohna i ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Bifidobacterium breve
Aktywuje humoralny układ odpornościowy poprzez wzmocnienie produkcji anty-rotawirusa IgA lub wirusa grypy. Przylega do ludzkich komórek nabłonka jelitowego i hamuje interakcje komórek enteropatogennych.

Bifidobacterium bifidum
Rywalizuje z powodzeniem o przestrzeń i składniki odżywcze z chorobotwórczymi lub gnilnymi bakteriami. Zmniejsza częstość występowania biegunki. Zwiększa odpowiedzi przeciwciał i szybkość serokonwersji. Wydziela kwasy mlekowe i octowe, pomagając hamować rozwój inwazyjnych patogenów, takich jak Escherichia coli i Candida spp.
Zapobiega zakaźnej biegunce poprzez niewielki efekt ochronny, postrzegany jako zmniejszone uwalnianie rotawirusa.

Bifidobacterium animalis
Normalizuje ruchliwość jelit u pacjentów z zawałem. Zmniejsza ryzyko ostrej biegunki u dzieci i dorosłych.

Saccharomyces cerevisiae Boulardii
Zapobiega biegunce podróżnych. Zapobiega rozwojowi zapalenia jelita grubego i jelit o pochodzeniu chorobotwórczym. Zmniejsza ryzyko i czas trwania biegunki związanej z antybiotykami.
Wpływa na Clostridium difficile lub biegunkę związaną z antybiotykami poprzez zmianę mikroflory jelitowej w trybie zdrowym.

Chcesz zapoznać się z naszą ofertą probiotyków kliknij tutaj.

 

Jakie korzyści niesie za sobą suplementacja witaminą D3?

Witamina D3 jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym. Jest to jeden z 24 mikroelementów krytycznych dla przetrwania człowieka. Słońce jest głównym naturalnym źródłem pozyskania witaminy D przez Twoje ciało. Witamina D występuje również naturalnie w rybach i jajach. Jest także dodawana do produktów mlecznych.

Suplementacja witaminy D wiąże się z szerokim spektrum korzyści, w tym: lepiej pracującego mózgu, zdrowia układu odpornościowego, dobrego stanu kości i dobrego samopoczucia. Suplementacja może również zmniejszyć ryzyko raka, choroby serca, cukrzycy i stwardnienia rozsianego. Mężczyźni z wysokim poziomem witaminy D mogą odnotować podwyższony poziom testosteronu po suplementacji.
Ciało wytwarza witaminę D z cholesterolu, pod warunkiem, że zachowana jest odpowiednia ilość promieniowania UV, pochodzącego z ekspozycji słonecznej. Większość ludzi nie ma niedoboru witaminy D, ale nie mają również optymalnego poziomu witaminy D. Z powodu wielu korzyści zdrowotnych związanych z witaminą D, suplementacja jest wskazana zawsze pod warunkiem, że nie ma przeciwwskazań zdrowotnych.

Cynk, a lepsza odporność?

Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Niedobór cynku lub jego nadmiar powoduje poważne osłabienie odpowiedzi immunologicznej.
Do tej pory opisano zwiększoną podatność na infekcje, zwiększoną liczbę odrzuconych przeszczepów, rozwój alergii i chorób autoimmunologicznych z powodu niedoboru cynku. Jego znaczenie jest również uznawane przez Światową Organizację Zdrowia, która uważa niedobór cynku jako piątą wiodącą przyczynę zachorowalności i umieralności w krajach rozwijających się. Na szczęście terapeutyczna suplementacja cynku jest w stanie przywrócić normalną funkcję odpornościową.

Suplementacja cynku korzystnie wpływa na indukcję i stabilizację komórki. Dodatkowo zmniejsza ilość powstawania cytokin prozapalnych, co przekłada się na złagodzenie stanu zapalnego i nasilenia choroby.

Wyciąg z imbiru – naturalny antybiotyk?

Gingerol jest głównym bioaktywnym związkiem imbiru, odpowiedzialnym za większość jego właściwości leczniczych. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Gingerol jako substancja aktywna, może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji oraz hamować rozwój wielu różnych rodzajów bakterii. Jest bardzo skuteczny wobec bakterii jamy ustnej, odpowiedzialnych za choroby i problemy takie jak zapalenie dziąseł i zapalenie ozębnej. Świeży imbir może być również skuteczny przeciwko wirusowi RSV, częstej przyczynie infekcji dróg oddechowych. Dodatkowo, może pomóc w leczeniu przewlekłej niestrawności.
Przewlekła niestrawność charakteryzuje się nawracającym bólem i dyskomfortem w górnej części żołądka. Uważa się, że opóźnione opróżnianie żołądka jest główną przyczyną niestrawności. Imbir przyspiesza opróżnianie żołądka u osób z tym stanem.

Korzeń imbiru kliknij tutaj.

Colostrum – pierwsze krople mleka matki?

Colostrum jest jedynym naturalnym produktem zawierającym aktywne czynniki odpornościowe, takie jak przeciwciała. Ciekawostką jest to, że wszyscy dostarczaliśmy ich od samych narodzin. Colostrum to wczesne mleko ssaków, produkowane przez matkę, w pierwszych tygodniach po narodzinach dziecka. Przeciwciała są kluczową częścią układu odpornościowego, który jest układem biologicznych struktur i procesów, chroniącym przed chorobami i eliminującym patogeny. Przeciwciała są kluczowe dla naturalnego systemu obronnego organizmu, wydzielanego z komórek odpornościowych zwanych komórkami B. Inne komórki odpornościowe układu odpornościowego obejmują komórki T, komórki naturalnych zabójców, komórki plazmatyczne, komórki macierzyste i szereg przekaźników chemicznych, które pomagają rozpoznawać i niszczyć czynniki chorobotwórcze.

Kiedy chorujemy, (najcześciej) łapiemy infekcję bakteryjną lub wirusa, wyspecjalizowane komórki odpornościowe rozpoznają je i zabierają się za ich eliminację. Najeźdźcy są rozpoznawani przez ich unikalne cechy, znajdujące się na powierzchni komórek zwane antygenami. Chemiczne przekaźniki i inne komórki odpornościowe wysyłają wiadomość do komórek B i komórek plazmatycznych o inwazji, a komórki te zaczynają wytwarzać przeciwciała swoiste dla antygenu, aby wyeliminować bakterie lub wirusy z organizmu.

Aktywnymi przeciwciałami są białka w kształcie Y, zwane immunoglobulinami. Istnieją różne klasy immunoglobulin, takie jak immunoglobulina G (IgG), IgA, IgM, IgE i IgD. Każda ma nieco odmienną funkcję odpornościową w ciele. IgG jest dominującym przeciwciałem, które zapewnia większość odporności na przeciwciała przeciw inwazyjnym patogenom. Przeciwciała działają poprzez dopasowane lepkie końcówki, które wiążą się z antygenami na atakującym patogenie. Wiązanie to zapobiega atakowaniu komórek organizmu, przez patogeny i zasadniczo inaktywuje ich inwazję. Większość patogenów wchodzi do organizmu przez usta i jelita. Zapewniając aktywne przeciwciała poprzez połknięcie, można osiągnąć ochronę przed bakteriami i wirusami.

Colostrum kliknij tutaj.

 

Podsumowanie

W naszym codziennym życiu jest wiele czynników, które mogą negatywnie wpływać na układ odpornościowy. Czynniki takie jak stres, zła dieta, choroby, antybiotyki, wiek, ćwiczenia, a nawet genetyka, mogą zmienić równowagę naszego układu odpornościowego i spowodować obniżenie odporności, a to z kolei zwiększa ryzyko choroby. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania czy złapania infekcji, polecam wypróbować wyżej wymienione substancje.

 


O AUTORZE


Jakub - Activus Panorama

Licencjonowany dietetyk sportowy z 5-letnim doświadczeniem praktycznym. Instruktor kulturystyki z licencją UE oraz pasjonat kulturystyki. Kilkanaście przebytych kursów z tematyki neuroprotekcji, endokrynologi, suplementacji sportowej, układu pokarmowego, oraz w poszczególnych jednostkach chorobowych i autoimmunologicznych m.in. nowotwory, cukrzyca, insulinooporność, refluks, flora jelitowa, miażdżyca, hipogonadyzm, hashimoto...
Dbale zwracający uwagę na cały organizm oraz przebiegające w nim reakcje, co przekłada się na dalsze funkcjonowanie ciała i umysłu.

Dzięki manipulacji dietą oraz spersonalizowanym suplementom diety może wpłynąć pozytywnie na organizm każdego człowieka, czy to sportowiec, kulturysta lub osoba borykająca się z problemami zdrowotnymi.

Dzięki ciągłemu kształceniu się oraz będąc na bieżąco z nowymi, to badaniami naukowymi oraz codzienną praktyką zawodową jest w stanie doradzić każdemu, kto chciałby wpłynąć na swoje zdrowie lub tężyznę fizyczną.


Obrazek główny  Designed by veraholera / Freepik

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Promocje
PVL MUTANT MASS 6,8 KG
PVL MUTANT MASS 6,8 KG

318,02 zł

Cena regularna: 318,02 zł

Najniższa cena: 370,00 zł
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 120 Kapsułek
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 120 Kapsułek

48,00 zł

Cena regularna: 54,00 zł

Najniższa cena: 54,00 zł
szt.
UNIVERSAL ANIMAL CUTS 42 PORCJE - spalanie tkanki tłuszczowej
UNIVERSAL ANIMAL CUTS 42 PORCJE - spalanie tkanki tłuszczowej

250,00 zł

Cena regularna: 250,00 zł

Najniższa cena: 280,00 zł
szt.
OLIMP GOLD OMEGA 3 SPORT 120 Kapsułek
OLIMP GOLD OMEGA 3 SPORT 120 Kapsułek

59,99 zł

Cena regularna: 64,00 zł

Najniższa cena: 59,99 zł
szt.
OLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT 60 Kapsułek
OLIMP VITA-MIN MULTIPLE SPORT 60 Kapsułek

38,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 34,00 zł
szt.
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 400 Kapsułek
OLIMP CREATINE 1250 MEGA CAPS 400 Kapsułek

146,00 zł

Cena regularna: 149,00 zł

Najniższa cena: 149,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl